fredag 24. juni 2011

Hjemmebiblioteket: bøker til de minste (smårollinger - 0-2 år)

Særlig for de yngste er det kjekt å ha noen bøker som kan  "spises". Bibliotekene regner med en viss slitasje på bøkene, men hvis alle som låner dem skal småspise på dem, så blir det for litt ekkelt. Da er det fint å ha sitt eget bibliotek. Her lister jeg opp noen bøker som kan være fine å eie og ha hjemme. 

Bøker med tjukke permer med bilder av dyr. Her kan man kjøpe nesten hva som helst - "hund er hund". Det er noen av disse bøkene som irriterer meg, kroneksempelet er "kua" uten jur. Derfor er favoritten min ei bok der man ser dyrene i sine egne omgivelser - på beite og på setra. Veldig fin til å øve på "hva sier kua" og "hva sier grisen".

Stina Wirsén har gitt ut to bøker med lite tekst som heter "Hei!" og "Oi". Her møter vi noen små søte barn og en mark som blir kjent med hverandre og leker gjemsel. Her er det enkel handling og tekst som de yngste barna kan kjenne seg igjen i, og tegningene er søte.
Fine bøker med sider i kartong så de tåler hard lesing.
 Stina Wirsén har også en serie som jeg kaller "Hvem er"-bøkene. Her er det ikke bare snille barn/kosedyr, og det er det som er så fantastisk med dem. Disse bøkene tar virkelig barns væremåte og barns gruppedynamikk på kornet. Mine personlige favoritter er "Hvem er søt?" og "Hvem blør?"
"Hvem sin venn?"
Ann Forslinds bøker om Beibi er enkle og tar for seg gjenkjennelige hendelser i en smårollings liv, som det å slå seg (Beibi danser), rote i mammas veske (Beibi jobber) eller ha lavt blodsukker (Beibi bygger). Jeg anbefaler "Beibi jobber" og "Beibi lei seg", de to første bøkene som kom ut i denne serien.
To av "Beibi"-bøkene.
Ludde-bøkene til Ulf Løfgren er ikke nye, men de fungerer fremdeles som bare det. Ludde er et kosedyr som lever sammen med andre kosedyr. Det er mye underfundig humor i disse bøkene, men også mye som barn kan kjenne seg  igjen i. Jeg må innrømme at jeg ikke har lest alle Ludde-bøkene, men liker veldig godt "Ludde leter etter bamse" og "Ludde får besøk".

Når to-bøkene til Tor Åge Bringsværd er noe for seg selv. Her fabuleres det over forskjellige temaer, som det å legge seg, å bli kjent og å rydde, for å nevne noe. Hva gjør egentlig to engler når de er sinte på hverandre? Hva gjør to klovner når de skal legge seg? Les bøkene og finn det ut. Det er umulig å trekke fram ei eller to av disse bøkene. De er like bra alle sammen!
Når to skal rydde så kan det skje veldig mye rart.
Her kommer det til å bli ført på flere bøker ettersom jeg kommer over dem.

tirsdag 14. juni 2011

De aller første lettlestbøkene - Helena Bross

Det alle barn gleder seg til når de skal begynne på skolen er å lære å lese. Men selv om man har lært seg alle bokstavene og kan sette dem sammen til ord, så er det de færreste som er klare for å lese "Ringenes Herre" med det første. Godt at det finnes gode bøker for de som ikke har lest så lenge.
To av Helena Bross sine mest lettleste bøker.
 Det skal sies at ikke alle lettleste bøker er like bra. Noen ganger kan man mistenke forfatteren for å se på det som lett-tjente penger. Det er nemlig ikke bare å lage ei bok med store bokstaver og kalle den for lettlest. Man må være omstendig med ordvalg, setningstype og så må tross begrensningene dette setter være ei god historie. Dette er en kunst som ikke alle behersker, men Helena Bross klarer det utmerket.

I Solgata-serien møter vi kameratene Aksel og Omar. De går i første klasse og opplever små og store ting i livet sitt. De finner en hundrelapp og må finne ut hva som er det rette å gjøre med den. De hjelper hverandre når en av dem tisser på seg, og de kler seg ut til Halloween sammen.

Solgatabøkene har blokkbokstaver, fine tegninger og lite tekst.

lørdag 11. juni 2011

Temalitteratur: hos tannlegen og på do

Å være barn og vokse opp er ikke bare spøk. Det er mye man skal gjennom. Noen får småsøsken, andre havner på legevakta, og til tannlegen må alle gå. Da kan det være kjekt å forberede seg med å lese litteratur om emnet.

Bøker som tar for seg temaer som legging, småsøsken, døden, skigåing og liknende, kaller jeg for "temalitteratur". De aller fleste bøker har et tema. Dette er slike bøker som foreldre kommer inn på biblioteket og spør etter når de vil ha barna til å gjøre noe, som å gå på do og legge seg greit, eller bearbeide noe, som et dødsfall. Det finnes enkeltstående bøker i denne sjangeren, men de fleste er i serier.



Et typisk eksempel på temabøker er Kari Grossmanns avsluttede bokserie om Lillesøster. Vi får være med Lillesøster når hun slutter med bleie og når hun skal  til tannlegen for første gang, første skitur og en tur til legevakta får vi også oppleve. Lillesøsterbøkene er mektig populære, og det blir spennende å se om Kari Grossmanns nye serie om gutten Malvin blir like etterspurt.

En annen serie er svenske Katerina Janouch sine bøker om Ingrid. Ingrid legger seg (med stor iver - mulig dette er ønsketenkning fra forfatterens side, eller et forsøk på science fiction), Ingrid bader og Ingrid blir syk. I denne serien er det også bøker som jeg ikke vil kalle "temalitteratur", som "Ingrid og pappa", som bare handler om å ha det fint sammen med pappaen sin.


Et godt eksempel på klassisk "temalitteratur" er Gunilla Woldes bøker om Emma og Thomas, feks "Emmas lillebror er syk" og "Thomas rydder".

Hvis man skal ha er bok om et spesielt tema kan det enkleste være å gå på biblioteket og spørre der. De har oversikten og kan skaffe det aller meste.

NB: "Temalitteratur" en definisjon jeg har "laga sjøl". Hva litteraturforskere kaller det, eller om det i det hele tatt har noen definisjon, har jeg vært sløv nok til ikke å undersøke.

fredag 10. juni 2011

Alfabetet på en annen måte: Kristin Roskifte

I alt har Kristin Roskifte kommet med tre alfabet-bøker. Den første kom i 2004 og heter "28 rom og kjøkken". De to bøkene jeg skal skrive om her, heter "29 liv" og "Jorda rundt på 29 bokstaver".

Begge disse bøkene tar for seg hele alfabetet. Hver bokstav har sin egen side viet til seg. I "Jorda rundt på 29 bokstaver besøker Alf og Beate steder fra A til Å, fra Avkobling langs Amazonaselva til Årlig tur til Alfs søster Åse i Ålesund.  Noen bokstaver må ha vært vanskeligere enn andre, som for ekspempel X-ordløsing i Xanti. Det er morsomt å se alle de artige stedene Alf og Beate har vært, og er man interessert i geografi kan man ta fram atlaset og lete stedene opp der.

Tegningene er fine, og den aktuelle bokstaven er bakt inn i dem. Når Alf og Beate drar på Skiferie i Sierra Nevada, så er skisporene til Beate i S-form, og skjerfet til Alf ligger i en S.

"29 liv" byr på mer av det samme, bare mer. Denne gangen møter vi Alf og Beates familie og venner. Her er det også mer tekst med masse ordspill.
 Elisabeth, feks er en Effektiv Eiendomsmegler som "eier sitt eget eiendomsmeglingsfirma. Der selger hun alt fra enkle ettromsleiligheter til eksklusive eneboliger. Selv bor hun i en beskjeden treroms, er elbil-entusiast og elsker sin engelske setter."

Disse bøkene er perfekte til barn som skal lære seg bokstaver, og de er morsomme for de voksne også.

tirsdag 7. juni 2011

To små bøker om Lille Ting

Forfatter Nhu Diep har gitt ut to småbøker om Lille Ting, ei tellebok og ei alfabetbok. 

 
To små bøker om "Lille Ting"

Lille Ting er ei morsom jente som med liv og lyst kaster seg over alt som skjer i livet hennes, enten det er mat, eller hun drømmer om rosa elefanter.

"Lille Ting teller til 12" danner ei lita historie som starter med at Lille Ting har en sparebøsse, og ender opp med å kjøpe 12 tannbørster. Det går ganske vilt for seg i denne boka, der Lille Ting mister fire tenner på ei gang, og drømmer om parykker og peanøtter og byller som klør. Det er ganske mye rart som skjer, med andre ord. Men barna liker det, og forfatteren klarer å lage en sammenheng slik at det blir ei historie ut av det.

Alfabetboka "Lille Ting spiser" går ganske raskt gjennom alfabetet. Det er tre bokstaver på hver side, og for hver bokstav har forfatter funnet en matrett som Lille Ting spiser. Og Lille Ting er veldig allsidig i kostholdet sitt, her er det både brie, nyrer og tran.

En viktig faktor med disse bøkene er at Lille Ting ikke er hvit, men har asiatisk utseende. Det er helt klart et behov for fargede hovedpersoner i bøker, og derfor ønsker jeg bøkene om Lille Ting ekstra velkommen.

Bøkene kan leses fra 2 år og oppover til skolealder.

søndag 5. juni 2011

De første bøkene med tekst. Småbøker

Når barnet er ferdig med perioden med å maltraktere/spise de bøkene det måtte komme over, så er det på tide å begynne med bøker med littegranne tekst. De fleste har vel vært innom bøkene om Emma og Thomas, både i sin egen barndom og til egne barn, men det finnes nyere bøker som er vel verdt å få med seg.

Emma- og Thomas-bøkene handler om enkle ting i barns hverdag, som det å bake kake, være syk, gå til tannlegen. Jeg har utrolig gode følelser for "Emmas lillebror er syk", som jeg har vage minner om å ha lånt på det lokale biblioteket hjemme. Dessverre synes jeg ikke de er like festlige å lese i voksen alder. Etter å ha lest "Thomas baker" x antall ganger har jeg fått et noe anstrengt forhold til sukkerbrød. Likevel: Slik lesning får man bare komme seg gjennom hvis det er det podene vil høre.


Meeeeeen: Jeg har også noen favoritter som jeg godt liker å lese, også opptil flere ganger pr. dag. En av de er de før nevnte Beibi-bøkene.


Jeg er også veldig svak for Stina Wirséns "Hvem er"-bøker, som jeg synes tar barn og barns oppførsel på kornet, på godt og vondt. Jeg kommer til å skrive om ved ei seinere anledning.

"Hvem er"-bøkene tar opp aktuelle temaer for små barn.

Andre bokserier verdt å nevne er Barbro Lindgrens bøker om Pål (på svensk heter poden Max), Camilla Lundstens "Endelig"-serie og Linne Bies bøker om Lille Leo og Lille Sara. Vi må heller ikke glemme Ulf Löfgrens morsomme bøker om det lille kosedyret Ludde eller "Når to"-bøkene til Tor Åge Bringsværd.

Disse småbøkene er raske å lese, men barnet vil gjerne høre samme bok om igjen og om igjen. Det kan være en prøvelse, så prøv å finne bøker som både du og barnet ditt liker. Det øker kose-faktoren betraktelig.