søndag 22. mai 2011

Hvorfor er barnebøker viktig?

Litteratur for barn - er det så viktig da?

Ikke overraskende er svaret mitt JA. Det er viktig av flere forskjellige årsaker. Noen vil si at det er viktig fordi det gir barna lesetrening, og i vårt samfunn er gode leseferdigheter noe som gjør livet mye enklere.

Ikke alle barn skal bli professorer i litteratur, men alle trenger å lese et kart, å lese instruksjoner til diverse dingser, og å lese et kjærlighetsbrev fra en hemmelig beundrer.

I tillegg til den praktiske nytten av å få lesetrening, så er det nytten man får av å lese bøker. Litteratur bekrefte det man vet fra før, og/eller gi nye tanker og ideer. Et barn trenger begge deler: både å lese om noen som har det som en selv, og det å lese om hvordan andre har det, og takler livet, er nyttig for barn. Er man forelsket for aller første gang eller er man skilsmissebarn, kan det å lese om andre i samme situasjoner være godt. Og for den som ikke er forelsket og har foreldre som holder sammen, så kan det være lærerikt å sette seg inn i hvordan andre har det gjennom litteratur. Litteratur kan gi barn - og voksne et mer nyansert syn på livet.

Vi må heller ikke glemme underholdningsverdien. Det som er gøy kan også være bra for deg! Å lese ut av plikt er aldri en god ide - særlig ikke når det finnes så mye moro å lese. Alle kan bli lesere - det gjelder bare å finne riktig bok til riktig leser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar