mandag 6. februar 2012

"Forelska" - et filosofisk blikk på kjærlighet.

Olav likte godt å plage jentene, og spesielt Simone. Simones mamma sa han kanskje gjorde det fordi han var litt forelska i Simone. Men Simone vet ikke hva det er å være forelsket, og sammen med vennene sine prøver de å finne ut av det med de kunnskapene hvert enkelt barn har.
"Forelska"
Jonas, for eksempel har hørt at forelska er å falle plask pladask ned på noen. Synne har hørt at forelska er noe med flammer. Store-Thomas mener at forelska er kjempeviktig, det er jo for tantene! Eller blir man kvalm, slapp og sjuk av å være forelska?Her er det masse fint og underfundig både for store og små lesere. Barna i boka har alle fått med seg interessante detaljer rundt temaet, og det kan være et fint utgangspunkt for samtale hvis barnet er interessert i kjærlighet og kjæresteri.
Om tegningene kan jeg ikke si annet enn at de er vakre og de passer godt til teksten. Fargene går mye i rødt og rosa, som seg hør og bør med dette temaet, men det blir aldri sukkersøtt, heller tøft på en pen måte.

På de aller fleste måter er dette ei flott bok. Jeg har bare en invending mot den: Boka slutter som den begynner med at Olav plager Simone og hun tenker at egentlig vet de andre barna ingenting om det å være forelska. Slik blir det stående uimotsagt at når gutter plager jenter så er det fordi at de er forelska i dem - og underforstått er det da "greitt" at guttene drar litt i fletter og hetter - og det er et budskap jeg ikke ønsker å formidle hverken til egne eller andres barn. Jeg vil derfor anbefale en liten politisk korrekt "moralpreken" om hva som er greit og ikke.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar