onsdag 15. august 2012

"Guttebøker" og "jentebøker"

For ei stund siden leste jeg en avisartikkel om at barns leker ofte er "gutteleker" og "jenteleker". Tilogmed ski er enten tøffe med flammer eller søte og rosa. Men hvordan er det med barnebøkene? Og gjør det noe hvis det er kjønnsdelt litteratur.

For en del år siden var det noen mannlige barnebokforfattere som gikk ut og etterlyste bøker for gutter. Hvis jeg husker riktig, så var illustrasjonsfotoet at de tegnet noe på ei dodør på publikumstoalettet på Deichmans hovedbibliotek.

I de seinere årene har det også kommet "jentebøker", blant annet serien om Marlena Evensen av Ingunn Aamodt. Atter ei gang, fritt etter hukommelsen: så sa hun noe om at når man kan lage "guttebøker" så kan man også lage "jentebøker". Dette er jeg helt enig med henne i, men jeg kan ikke bestemme meg for om jeg synes det er bra, eller ikke.

På den positive sida: Jeg tror at disse bøkene gir barn lyst lese dem. De appellerer til de det er ment det skal appellere til. Jentene får sin dose rosa, og guttene får sin tøffe-dose. Dette ser jeg ingenting galt i, siden jeg mener at det viktigste er at de tross alt leser, ikke hva de leser. Hvis man ved hjelp av litt stereotypi kan få vekket leselysten, ser jeg ingenting galt i det. Det at ei bok er laget for et av kjønnene betyr heller ikke at den automatisk er dårlig. Kanskje er det også slik at jenter trenger litt mer kjærleik og gutter trenger litt mer spenning? Ikke vet jeg, men det ser ut som det fungerer.

På den mere negative sida: Begrepene "jentebok" og "guttebok" kan virke begrensende både når de skal skrives, illustreres og formidles. Dette går mest ut over guttene. Min erfaring er at jenter gjerne leser også "guttebøkene", mens gutter ofte holder seg unna bøker beregnet på jenter. Det kan holde at hovedpersonen i ei spennende bok er ei jente, så mister noen gutter interressen. Dermed går guttene glipp av mange gode leseopplevelser.

Alt etter hvor gode eller dårlige bøkene er - og da tenker jeg at gode bøker ikke spiller for mye på stereotypene, men kan allikevel ta for seg "guttetemaer" eller "jentetemaer" - så kan for mange bøker i disse sjangrene føre til et litt ensidig inntrykk av hva det vil si å være gutt og å være jente.

Jeg har igrunnen ikke noe imot at det finnes "jentebøker" og "guttebøker", men jeg håper det også i framtida vil komme mange bøker som både gutter og jenter kan kose seg med.


2 kommentarer:

  1. Det er derfor det er så genialt med bøker som handler om både gutter og jenter!

    SvarSlett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett