mandag 26. september 2011

Matched - Cassias valg

Cassia lever i det perfekte samfunn. Ingen sulter, ingen blir syke, alle har det de trenger. Når man er 17 år får man utdelt en jobb og en "match" - en mulig ektefelle som man kan velge om man vil gifte seg med, eller ikke. Er det det perfekte samfunn der alle kan leve lykkelig?

Når vi møter Cassia i begynnelsen av boka så er hun på en match-bankett der hun skal få tildelt sin mulige ektemann. Hun er så utrolig heldig å få tildelt bestevennen sin - det vanlige er å få tildelt en match man ikke kjenner fra en annen by. Alle får tildelt en microchip med informasjon om matchen sin. Det er når Cassia sjekker ut denne chipen at trøbbelet begynner.


Når hun ser på informasjonen ser hun nemlig i et glimt et bilde av en annen gutt en matchen, og hun kjenner også denne gutten. Dette fører etterhvert til at følelser oppstår og at spørsmål blir stilt.

For hva er det egentlig med dette samfunnet? Er det virkelig perfekt? Hvorfor får man tildelt matporsjoner fra et kjøkken og hvorfor får man ikke lov til å spise av andres tallerken? Hvorfor er bare 100 sanger, 100 malerier og 100 dikt tilgjengelig, mens alt annet av kunst er destruert? Og hva med at man som 80 år MÅ dø? Hva er den røde pilla som alle voksne går rundt med?

Etterhvert som man leser får man en trykkende følelse av dette "perfekte" samfunnet, akkurat som Cassia blir. Men vil Cassia tørre å stille spørsmål? Hva kommer til å skje hvis hun gjør det? Og hvem av matchene sine vil hun velge?

Ally Condie: "Matched - Cassias valg"

1 kommentar:

  1. Hallo!
    Leser ivrig dine anbefalinger, og mottar gjerne fler tips til bøker for barn i småskolen. Vi har begynt på doktor proktor nå, og det ser ut til å fenge, heldigvis. Har foresten linket til deg i mitt siste innleg i bloggen min.

    Heidi

    SvarSlett