onsdag 3. oktober 2012

Unni og Gunni: to pingvinger som har begrep

Fra forfatteren av Henrik And, Anna R. Folkestad, kommer bøkene om pingvinene Unni og Gunni. Dette er småbøker som tar for seg begreper som farger og retninger.

Jeg begynner med "Unni og Gunni malar". Unni og Gunni vil gjerne male igloen sin, men har bare rød, blå og gul maling. Heldigvis finner de ut at de kan blande malingen, slik at igloen blir svært så fargerik. Denne boka kan brukes til å snakke om farger og enkel fargelære i barnehager.I "Unni og Gunni reiser" handler det om retninger og preposisjoner. De to pingvinene bestemmer seg for å dra ut på ei reise og farkosten er et grønnstripete flygende teppe. På dette teppet drar de framover og bakover, rundt og rundt og gjennom en fugleflokk. Igjen: ei svært takknemlig bok å bruke når man skal jobbe med slike temaer i barnehagen.


Dette er veldig fine bøker. Pingvinene har uttrykksfulle ansikter, og det er masse morsomme deltaljer i tegningene. Unni og Gunni har blant annet laget engler i snøen. Jeg synes også at det er morsomt at de koser seg med iskrem og "drinker" når de befinner seg på et snøfylt sted som jeg går ut fra er Antarktis.

Bøkene tar for seg ulike begreper, som før nevnt perfekte til barnehagebruk. Det er allikevel ikke overtydelig at det er begrepslitteratur. Bøkene kunne hett "Unni og Gunni og fargane" og "Opp og ned med og gjennom med Unni og Gunni" og gått rett på fargeblanding og turen med teppet. I stedet tar forfatteren seg god tid lar oss bli kjent med pingvinene før selve "begrepsøvelsene" finner sted. Dette liker jeg godt.

Det skal komme ei tredje bok om Unni og Gunni i 2013, og jeg lurer fælt på hva slags begreper de tar for seg mens "Unni og Gunni gjer det fint"

Bøkene passer for barn i barnehagealderen.


1 kommentar: