lørdag 11. juni 2011

Temalitteratur: hos tannlegen og på do

Å være barn og vokse opp er ikke bare spøk. Det er mye man skal gjennom. Noen får småsøsken, andre havner på legevakta, og til tannlegen må alle gå. Da kan det være kjekt å forberede seg med å lese litteratur om emnet.

Bøker som tar for seg temaer som legging, småsøsken, døden, skigåing og liknende, kaller jeg for "temalitteratur". De aller fleste bøker har et tema. Dette er slike bøker som foreldre kommer inn på biblioteket og spør etter når de vil ha barna til å gjøre noe, som å gå på do og legge seg greit, eller bearbeide noe, som et dødsfall. Det finnes enkeltstående bøker i denne sjangeren, men de fleste er i serier.Et typisk eksempel på temabøker er Kari Grossmanns avsluttede bokserie om Lillesøster. Vi får være med Lillesøster når hun slutter med bleie og når hun skal  til tannlegen for første gang, første skitur og en tur til legevakta får vi også oppleve. Lillesøsterbøkene er mektig populære, og det blir spennende å se om Kari Grossmanns nye serie om gutten Malvin blir like etterspurt.

En annen serie er svenske Katerina Janouch sine bøker om Ingrid. Ingrid legger seg (med stor iver - mulig dette er ønsketenkning fra forfatterens side, eller et forsøk på science fiction), Ingrid bader og Ingrid blir syk. I denne serien er det også bøker som jeg ikke vil kalle "temalitteratur", som "Ingrid og pappa", som bare handler om å ha det fint sammen med pappaen sin.


Et godt eksempel på klassisk "temalitteratur" er Gunilla Woldes bøker om Emma og Thomas, feks "Emmas lillebror er syk" og "Thomas rydder".

Hvis man skal ha er bok om et spesielt tema kan det enkleste være å gå på biblioteket og spørre der. De har oversikten og kan skaffe det aller meste.

NB: "Temalitteratur" en definisjon jeg har "laga sjøl". Hva litteraturforskere kaller det, eller om det i det hele tatt har noen definisjon, har jeg vært sløv nok til ikke å undersøke.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar