tirsdag 14. juni 2011

De aller første lettlestbøkene - Helena Bross

Det alle barn gleder seg til når de skal begynne på skolen er å lære å lese. Men selv om man har lært seg alle bokstavene og kan sette dem sammen til ord, så er det de færreste som er klare for å lese "Ringenes Herre" med det første. Godt at det finnes gode bøker for de som ikke har lest så lenge.
To av Helena Bross sine mest lettleste bøker.
 Det skal sies at ikke alle lettleste bøker er like bra. Noen ganger kan man mistenke forfatteren for å se på det som lett-tjente penger. Det er nemlig ikke bare å lage ei bok med store bokstaver og kalle den for lettlest. Man må være omstendig med ordvalg, setningstype og så må tross begrensningene dette setter være ei god historie. Dette er en kunst som ikke alle behersker, men Helena Bross klarer det utmerket.

I Solgata-serien møter vi kameratene Aksel og Omar. De går i første klasse og opplever små og store ting i livet sitt. De finner en hundrelapp og må finne ut hva som er det rette å gjøre med den. De hjelper hverandre når en av dem tisser på seg, og de kler seg ut til Halloween sammen.

Solgatabøkene har blokkbokstaver, fine tegninger og lite tekst.

2 kommentarer:

  1. Det er en fin serie, som barnet mitt likte veldig godt. Om lesingen er vanskelig gir bildene en egen verdi og er et supplement til handlingen, så jeg tror bøkene virker motiverende for en nybegynner-leser. Kanskje mest for gutter, siden hovedpersoner er gutter.

    SvarSlett
  2. At tegningene hjelper på forståelsen, er veldig sant.
    Min erfaring med det å lese om gutter/jenter er - hos eldre barn - at jenter leser det meste, mens gutter ofte helst vil lese om gutter. Hvordan det er i førsteklassealder vet jeg ikke med sikkerhet, men har inntrykket at "alle leser alt" da.

    SvarSlett